Januari 2023 was de maand waarin…

Ik het jaar in knalde met een ongepland maar oh zo leuk huisfeestje en een zware maar fijne uitkater-dag, waarop ik volledig instortte. Heel bewust genoot ik volop van die avond, ondanks dat ik wist dat het voor mijn energielevel een hele onverstandige keuze was. De dip erna en de mooie herinneringen waren het meer dan waard.

Ik mezelf weer vaker op date nam naar een koffietentje om te schrijven, lezen en lekker te eten. Big difference met een paar maand geleden, toen ik na een paar minuten in de Anne&Max huilend naar buiten liep omdat ik de drukte niet aan kon.

Ik de skill ‘rust nemen en vertragen’ aan het masteren ben. Waar niksen eerst doodeng voelde vind ik er steeds meer berusting in. Kan er zelfs enorm van genieten. Net als mijn behoeftes voelen en grenzen aangeven. Zo ging ik tijdens een verjaardagslunch op de bank onder een dekentje liggen. Niet zoals het hoort, wel wat ik nodig had en dus lekker deed.

Ik naar yoga ging. Heel. Veel. Yoga. 22 keer zelfs deze maand. Wow. Ja. Nu snap ik waar die flexibiliteit vandaan komt, waarom ik me soms ineens een boom voel of bij iedere hond die ik zie aan de downward-facing-dog denk.

Ik mijn hartslag eindelijk zag dalen op m’n Fitbit. ‘Onrust’ was een belangrijk thema (ik zag het meer als een groot, ontembaar monster) afgelopen half jaar. Zo hard vervloekte ik het dat mijn hoofd maar vooral mijn lichaam niet meer werkte zoals ik wilde. Nu ik vaker stop met daartegen te vechten, verdwijnt ‘ie ironisch genoeg ook ‘ineens’.

Ik ook nog steeds van die avondjes had waarin Netflix de grootste redding was voor de paniek in mijn hoofd, de chips en chocola mijn intense gevoelens even dempte. Inclusief gebrek aan compassie voor dit copingsmechanisme, en mezelf dus keihard lopen afkeuren.

Ik hoorde dat ik een uitkering krijg (heb me uitgeschreven bij de KVK en ben officially werkloos, yay) waardoor ik eindelijk lucht kreeg om echt te herstellen. Want leuk al die goed bedoelde adviezen ‘neem je tijd’, maar geld is toch vrij essentieel om jezelf in leven te houden. Over geld gesproken…

Januari was ook de maand waarin…

Ik mijn vervoersmiddelen vervloekte. Na vier dure scooter- en fietsreparaties, huilende telefoontjes naar mijn broer omdat ik weer ergens stilstond (shout-out naar Joeri voor alle hulp) en weer bijna op het asfalt te zijn geknald (dat is me in december wel gelukt met gekneusde ribben als gevolg) is dit probleem nog niet opgelost. 

Ik startte met het participatietraject vanuit de bijstand – hoera voor dat dit zo geregeld is in Nederland. Hier kom ik een aantal keer in de week samen met anderen voor re-integratie en relaxte activiteiten. Heb het vet naar m’n zin met Annie, Tatjana, Tafid en mijn andere maatjes waarmee ik lekker aanrommel in het atelier.

Ik eindelijk tijd en vooral zin kon maken voor de creatieveling in mezelf, zónder dat het een doel dient of perfect hoeft (meestal dan). Borduren, schilderen, tekenen en naaien… Zélfs voor koken is er meer geduld (ja ja, de wonderen zijn de wereld nog niet uit) en blijkt dat ik dat toch beter kan dan ik zelf dacht.

Ik nog steeds heel veel alleen was om op te laden, in stilte. Vaker mijn telefoon uit, vaker zonder muziek, vaker zonder ruis en afleiding. En het werd ook weer wat stiller in mijn hoofd. Tijdens de stiltedagen bij het retreat waar ik aan deelnam, besefte ik me: hé, het is eigenlijk best fijn met mezelf, zelfs in mijn hoofd kan het gewoon een feestje zijn! VET CHILL!

En ik me soms ook gewoon fucking eenzaam voelde en struggelde in gevecht met de angst-gedachten. Dat ook.

Ik extreem hard genoot van de keren dat ik genoeg energie had om leuke dingen te doen met vriendinnen. Na zo’n periode jezelf opsluiten en naar binnen keren, is dat contrast énorm en voelen die momenten samen echt als een groot feest. Met slingers en veel ballonnen. In hartjes-vorm. Van die coole rode, weet je wel? Waren vroeger echt m’n lievelings!

Ik een brief schreef aan mijn moeder en eentje aan mijn vader, die beide een traantje lieten – bij laatstgenoemde een zeer uitzonderlijke situatie 😉 De band met hen is afgelopen periode door alles wat er is gebeurd enorm versterkt en ik wilde hen graag bedanken, dus dat deed ik. Niet alleen op papier, maar ook in de gesprekken die we nu vaker voeren. Zó fijn!

En ook de maand waarin…

Ik écht eerlijk was naar mezelf en anderen (want dan moet je je eigen shit onder ogen komen en het idee dat die naar bloemetjes ruikt, kon ik door de wc spoelen…)

Ik trots op mezelf ben. Op hoe ik dit allemaal aan durf te gaan, het soms even niet meer weet maar steeds weer kies voor het leven. En dan niet in de zin van altijd maar sterk zijn, maar ook mogen breken. Eindelijk eens toe te geven dat ik het niet altijd  alleen kan, hulp nodig heb en mensen toe mag laten.

Ik langzaam maar zeker naar buiten begon te kruipen. Na veel donker en op slot, meer lichtpuntjes zag en opende. Er zijn heel veel puzzelstukjes op zijn plek aan het vallen. Mede dankzij therapie is het vertrouwen in mezelf weer aan het groeien. Weet ik dat ik het leven wél aan kan, waar ik dat gevoel afgelopen jaar een beetje verloren was. Ik vocht, bevroor, vluchtte, stond vooral in standje ‘overleven’ met torenhoge stresslevels als gevolg. Volle gas, hard op de rem. Ik deed het allemaal. Was er vet goed in geworden ook. Ik wist niet beter, kende niet anders.

Ik besloot het nu anders te doen en kwam – hoe moeilijk dat soms ook was – steeds weer opdagen. Tijd om me niet meer terug te trekken, weg te vliegen, zoals vroeger toen ik veilig maar alleen naar mijn kamertje vluchtte. Stoppen met verstoppertje spelen en mezelf laten landen hier op aarde. Tijd om het contact aan te gaan, mijn eigen plek in te nemen. Ook als ik verdrietig, bang of boos ben. Ook als ik blij ben of enthousiast en het eigenlijk heel goed met me gaat.

Ik besefte dat al die versies van mij er mogen zijn. Met tranen, oneffenheden, schrammen en littekens. Met stomme irritante patronen waar ik soms nog steeds het liefst vanaf wil, maar zachter naar kan kijken nu ik weet maar vooral ervaren heb hoe logisch het is dat ze er zijn. En ook met alle rare eigenaardigheden die misschien helemaal niet zo gek, maar eigenlijk juist leuk zijn aan mij.

De maand waarin ik steeds een beetje meer mens mocht zijn van mezelf. Mens zijn… Mennn, wat is dat een ingewikkeld, maar rete-interessant iets. Of zo moeilijk of makkelijk als je het zelf maakt? ‘Gewoon in- en uit blijven ademen, dat is het enige wat je hoeft te doen om te leven’ is wat ik me tijdens een van de donkerste momenten afgelopen jaar besefte. Iets wat mijn vader met zijn nuchtere kijk op het leven al vaker had verteld, maar wat ik pas horen kon toen ik dacht er niet meer te willen zijn. Er zijn, mijn diepste verlangen en mijn grootste angst.

Maar ik ben er. En hoe…
more alive than ever before!

Lees ook mijn andere blogs:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *